25 januari 2022

Elektrische step mag in Nederland meetal nog niet de weg op

2 min read

Je ziet ze steeds vaker rondrijden in Nederland. Ze zijn voornamelijk populair onder jongeren en toeristen, maar ook forenzen maak er steeds vaker gebruik van.

Toch mag de elektrische step in de meeste gevallen officieel de weg helemaal niet op. Hoe zit dat nu eigenlijk?

Bijzondere brommer

Met een gewone step – zo een waarop je zelf moet afzetten om vooruit te bewegen – word je voor de wet gezien als voetganger. Dat betekent dat je officieel op de stoep moet steppen. In de praktijk is het fietspad vaak de handigere keuze, omdat je daar meer ruimte hebt en je snelheid meer overeen komt met het verkeer om je heen.

Een elektrische fiets rijdt, logischerwijs, op het fietspad. Dat wil zeggen: een elektrische fiets met een snelheid tot 25 kilometer per uur. De snellere varianten krijgen een (geel) kenteken en rijden op veel plaatsen op de autoweg.

Je zou denken dat hetzelfde geldt voor de elektrische step, maar niets is minder waar. Dat komt doordat elektrische steps geen ondersteuning bieden, maar volledige elektrische aandrijving. Daardoor worden ze niet hetzelfde behandeld als elektrische fietsen, maar worden ze beschouwd als bijzondere bromtfiets. En dat betekent dat ze individueel gekeurd moeten worden door het RDW.

Zelfs na die goedkeuring betekent het ook dat je een kentekenplaatje nodig hebt en op veel plekken op de autoweg moet rijden met een elektrische step.

Oplossing

Als je erover nadenkent is dat natuurlijk een heel gekke situatie. Want elektrische steps gaan over het algemeen minder snel dan elektrische fietsen. Bovendien ben je op zo’n step ook een stuk kwetsbaarder.

Gelukkig is er wel een oplossing. Het Zwitserse merk Micro ontwikkelde namelijk – speciaal voor de Nederlandse markt – een step met ondersteuning. Net als de elektrische fiets geeft deze step alleen ondersteuning wanneer je zelf ook stept. Waardoor je voor de wet dezelfde regelgeving moet volgen als die elektrische fiets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *