svzo

 

Oppikkelateur

Het schijnt op de Mount Everest nogal een troep te zijn. Nadat in 1953 Sir Edmund Hillary en zijn sherpa Tenzing Norgay als eersten de hoogste berg van de Himalaya bedwongen hadden, volgde de ene na de andere expeditie. Op weg naar de top laten al die sportievelingen alles achter wat ze niet meer nodig hebben: verpakkingsmateriaal, blikjes, kartonnetjes, batterijen, zuurstofflessen, plastic, touw. Kortom: zwerfafval. De eens zo ongerepte natuur van het grensgebied tussen Tibet en Nepal is een vuilnisbelt geworden. De Nepalese regering heeft onlangs een aantal sherpa's de berg op gestuurd om de ergste rotzooi op te ruimen.

U bent waarschijnlijk, net als ik, opgegroeid met goede raadgevingen. Buiten spelen, fietsen, schaatsen, het bos in, allemaal best maar dan wel zorgen dat je er geen troep van maakt. Ik hoor mijn vader nog het bekende rijmpje citeren: “Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen”. Zijn opvoedende taak in dezen kon hij na enige tijd beperken tot de eerste vier woorden “Laat niet als dank....” om ons er aan te herinneren  snoeppapiertjes mee naar huis te nemen en daar in de prullenbak te doen.

Is het in de gemeente Goirle een troep? Mijn genuanceerd antwoord luidt: hier en daar en af en toe. In de gebieden waar ik regelmatig kom, het landgoed Gorp en Roovert en het parkje achter Thebe/Elisabeth ligt wel eens wat en als het kan neem ik dat mee.  Voor de prullenbak 'n eindje verderop en anders voor de kliko thuis. Opgeruimd staat netjes. Op een goeie dag ben ik ermee begonnen. Een lege wijnfles (wie drinkt er wijn in het bos?) zag ik week-in, week-uit langs het bospad liggen. Toch maar 'ns meegenomen. Sinds kort voel ik me gesteund door een organisatie waarvan ik een half jaar geleden niet eens wist dat die bestond: de SVZO. De Stichting Vrijwillige ZwerfafvalOpruimers. Ik ben er inmiddels lid van.  Geheel in de geest van de tijd heeft die stichting  een website: www.svzo.nl. Het rijmelarijtje van de schillen en de dozen is vervangen door: “Niet de hele dag, niet de hele week, maar af en toe een blikje of papiertje opruimen maakt al een wereld van verschil. Doe mee!” Zwerfafval, zo is hun filosofie, verdwijnt niet door regels, boetes of statiegeld maar wel door samen opruimen. Een sympathieke gedachte, want is het niet zo dat de wereld verbeteren bij jezelf moet beginnen?
Een flink aantal mensen heeft zich inmiddels bij de SVZO aangemeld. Een fijnmazig net van vrijwillige opruimers ligt over Nederland. Het enige wat de leden hoeven te doen is af en toe wat zwerfafval op te ruimen. Als je je aanmeldt, krijg je een afvalgrijper (door mijn echtgenote hardnekkig een 'oppikkelateur' genoemd) cadeau. Gratis en voor niks. Hoef je niet eens te bukken.

De Himalaya is ver weg. Goirle, Riel, Poppel en Tilburg-Zuid zijn dichtbij.

HOME