svzo

 

waterweg

maassluis

maassluis

maassluis

maassluis

Opschoners van de Nieuwe Waterweg te Maassluis


Sinds maart 2006 is een groepje van 10 m/v actief in het verwijderen van zwerfvuil langs de Nieuwe Waterweg in Maassluis. Eén keer in de maand wordt collectief als groep het zwerfvuil opgehaald. De Waterwegoever is in stukken verdeeld, waarbij ook ieder individueel zijn of haar stuk schoon houdt. De gemeente voorziet in prikstokken, handschoenen en vuilniszakken. De volle zakken worden door de gemeente opgehaald.
De Waterwegoever is een gewilde plaats voor recreanten. Wandelend, joggend, of fietsend langs de Waterweg; er is langs het water met de vele scheepvaart altijd wat te zien. Het Sterrenbos en de vele groenstroken zijn een interessant stuk natuur. Een klein deel van het zwerfvuil is afkomstig van diezelfde recreant. Ook vissers verrekken het om hun rommel in de prullenbakken te gooien of mee te nemen naar huis. Maar het merendeel van het zwerfvuil komt uit het water van de Waterweg en wordt bij zuidwesten wind op de oever gewaaid. Kennelijk is het in de scheepvaart nog steeds gebruikelijk dat lege jerrycans e.d. over de muur worden gegooid. Met een andere windrichting blijft het soms weken lang relatief schoon, maar draait de wind naar het westen, dan kunnen we onze borst nat maken en kunnen we bijna dagelijks opnieuw beginnen. Door het weghalen van het zwerfvuil voorkomen we in ieder geval dat al dat plastic in de bossages en op de groenstroken waait.
Het enthousiasme bij ons groepje zwerfvuil ophalers is na 2 ½ jaar nog steeds groot. Het zal helaas nodig zijn nog jarenlang  hiermee door te gaan.
Contactpersoon
Paul van Deventer
E-mail: pauldev@kabelfoon.nl

Wilt u uw eigen actie organiseren en vrijwilligers uitnodigen? Klik hier

 

HOME